Twee sokken tegelijk breien op een rondbreinaald.

Tutorial: twee sokken tegelijk breien op één rondbreinaald – deel 2

Lees hier deel 1 van de tutorial over twee sokken tegelijk breien op een rondbreinaald.

Een van de moeilijkste dingen aan twee sokken tegelijk breien, vond ik het opzetten van de steken. Vandaar dat dat een lang bericht is geworden. Het tweede deel van de tutorial is wat beknopter.

We gaan nu verder met het breien van de hiel. Ik ga niet helemaal uitleggen hoe je een hiel breit, want zoals ik in deel 1 al zei, ga ik ervan uit dat je de basisprincipes van het sokken breien onder de knie hebt.

Ik heb in dit paar sokken de zogenaamde short row heel gebreid (volgens deze methode), maar eigenlijk maakt het niet uit wat voor soort hiel je kiest, want het principe blijft gelijk. Wat essentieel is bij twee sokken tegelijk breien, is dat je nu niet steeds verder breit over de steken van de beide sokken, maar dat je eerst de hiel van sok 1 helemaal afmaakt. Je gaat nu dus gewoon heen en weer breien over de helft van de steken van je eerste sok en je breit dus niet meer in de rondte. Brei de hiel zoals je normaal gesproken ook zou doen.Als je eerste hiel helemaal af is, heb je iets wat er ongeveer zo uitziet als op de onderstaande foto.

twee sokken tegelijk hiel
Zoals gezegd is dit de short row heel. Als je een hollandse hiel breit, ziet het plaatje er wat anders uit en werkt het ook iets anders:

twee sokken breien op een rondbreinaald
Je ziet op de foto hierboven dat ik beide hielflapjes al af heb. Bij de Hollandse hiel moet je na het maken van de hielflap, steken opnemen om weer in het rond te kunnen gaan breien voor de voet. Als je twee sokken tegelijk breit, neem je na het breien van de eerste hielflap wel al gelijk de steken op aan de linkerkant (met goede kant van het werk naar je toe) van de hielflap. Als je dit gedaan hebt bij de eerste sok, brei je de hele hielflap van de tweede sok en neem je daar ook de steken aan de linkerkant op.

Daarna brei je de steken van de bovenkant van de beide sokken. Je bent daardoor weer aanbeland bij sok nummer 1. Je gaat nu de steken aan de rechterkant van de hielflap opnemen. Daarna brei je de overige steken van de hiel. Vervolgens neem je de steken op aan de rechterkant van sok 2. Verdeel uiteindelijk de steken zó over je kabel dat alle steken van de hiel aan de ene kant zitten (dat zijn er heel veel) en de steken van de bovenkant van de sok aan de andere kant. Dat ziet er zo uit:

Sokken taat 5
Na de Hollandse hiel ga je nu minderen voor de voet.

Bij de short row heel werkt het allemaal wat makkelijker. Je breit gewoon eerst de ene hiel en daarna de andere. Op de onderstaande foto zie je dat je met deze hiel veel minder steken op je naald hebt staan, namelijk precies evenveel als waar je mee begonnen was.

short row heel twee sokken tegelijk

Kortom, de Hollandse hiel kan prima als je twee sokken tegelijk maakt, maar het is wat meer werk en het is iets ingewikkelder. De short row heel heeft mijn voorkeur, omdat je hierbij geen steken meer hoeft op te nemen, waardoor deze hiel heel snel klaar is. Je kunt gelijk verder met in het rond breien. Bij het breien van twee sokken tegelijk vind ik dat een stuk overzichtelijker. En het ziet er ook nog eens leuk uit, wat ook niet geheel onbelangrijk is natuurlijk.

Na de hiel brei je de voet van de sok zoals je gewend bent.

twee sokken tegelijk breien
Als je bij de teen aangekomen bent, kun je gewoon gaan minderen zoals je normaal gesproken ook doet.

Twee sokken tegeijk breien
Je hecht de sokken één voor één af (dat doe ik altijd zo) en dan ben je klaar!

Tutorial 6
Tutorial 7
Als jullie vragen hebben over deze methode van breien, dan hoor ik het heel graag! Dit is mijn eerste tutorial, dus als er onduidelijkheden zijn, laat het dan ook alsjeblieft weten!

Heel veel succes met breien!

Superhandige tutorial over hoe je twee sokken tegelijk breit.

8 comments

  1. Hoi! Bedankt voor je reactie! Het is denk ik een beetje moeilijk uit te leggen in het kort. Ik zal eens kijken of ik binnenkort tijd heb om daar ook een uitleg van te maken!

 1. Hallo Helma,
  De kunst van 2 sokken op 1 rondbreinaald heb ik reeds lange tijd onder de knie.
  Een compliment voor het uitleggen hiervan, voor vele een uitkomst.
  Toch heb ik nog een vraag en misschien weet jij hier een antwoord op en wel deze:
  Ik wil de ondervoet met een andere kleur breien (de kleur van het boord, boemeranghiel en de teen).
  Hoe kan ik dit het beste aanpakken met het rondbreinaald systeem?

  Alvast dank voor je moeite.
  Groetjes Johanna

  1. Hoi Johanna! Bedankt voor je compliment!
   Eerlijk gezegd weet ik niet hoe je alleen de ondervoet een andere kleur geeft, of dat nou met een rondbreinaald is of met gewone sokkennaalden… Sorry!

 2. Hallo Helma, wat een duidelijke uitleg. Prachtig. Je geeft aan het eind aan hoe je de steken bij de tenen afhecht, maar dat opent mijn computer niet, zou je mij kunnen uitleggen hoe je de steken afhecht? Groetjes Nelian

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *