BreienDIYHakenHandwerken

Gehaakte babydeken en gebreide sokken

Gelukkig nieuwjaar! Ik heb de laatste tijd weer lekker veel gehaakt en gebreid. Aangezien er sprake is van een babyinvasie, heb ik steeds veel babydingetjes gemaakt, maar de laatste tijd brei en haak ik ook weer wat meer dingen voor mezelf. Want dat is natuurlijk ook gewoon leuk.

 

Gehaakte babydeken: basket weave

Ik heb weer een dekentje gemaakt voor mijn zus. Deze keer een kleintje voor in de kinderwagen. Ik heb de basket weave gebruikt, oftewel, de mandensteek. Het is een makkelijk patroontje. Het haken gaat vrij vlot. Doordat de deken bestaat uit reliëfsteken, wordt hij lekker dik. Mocht je het een leuke steek vinden, kijk dan even op YouTube. Daar zijn veel handige filmpjes te vinden over de basket weave, zoals deze.

Babydeken basket weave

Gehaakte babydeken mandensteek

 

Gebreide sokken met kabels

Ik heb ook eindelijk weer eens wat voor mezelf gebreid! Ik zit op het moment in een sokkenfase. Aan deze blauwe sokken met kabels ben ik ongeveer twee jaar geleden begonnen. De eerste sok was voor de helft af en toen had het mijn aandacht niet meer. Maar nu heb ik ze eindelijk afgemaakt. Gelukkig, want ze zijn superleuk geworden en ze zitten heerlijk.

Het patroon voor deze kabelsokken staat in het boekje Breien to go – Sokken. Dit is een boekje met 25 mooie sokkenpatronen. En het kost maar een paar euro, dus ik kon hem echt niet laten liggen. Het is een mooi klein boekje dat erg handig is om mee te nemen. Dus als je vaak breit als je onderweg bent, is dit een must have.

Sok kabels gebreid

Sok met kabels

Sokken met kabels
Gebreide sok met kabels

Twee sokken tegelijk

Na de blauwe sokken ben ik gelijk begonnen aan het volgende paar. En die sokken breide ik tegelijk op één rondbreinaald! Het was voor het eerst dat ik dat deed en het beviel goed! Ik laat even wat foto’s zien van hoe dat ongeveer in zijn werk ging. Het is geen tutorial, maar het geeft in elk geval een beetje een beeld van hoe het werkt. Mocht je nog geen ervaren sokkenbreister zijn of nog niet met een rondbreinaald overweg kunnen, dan zul je dit er wellicht een beetje ingewikkeld uit vinden zien. Dan kun je beter een wat uitgebreidere uitleg opzoeken. Misschien maak ik nog wel eens een tutorial, mochten jullie dat handig vinden. Laat het in dat geval even aan me weten! (Inmiddels staat mijn tutorial voor het breien van twee sokken tegelijk online!)

Steken opzetten en het beginnetje maken is nogal een gepruts. Maar als je eenmaal een eindje op weg bent, zoals je op deze eerste foto ziet, gaat het eigenlijk best makkelijk.

twee sokken tegelijk

twee sokken tegelijk breien
De hielflapjes brei je afzonderlijk van elkaar. Daarna neem je de steken op. Op het punt dat je hieronder op de foto ziet, was ik even de draad kwijt. Maar na even logisch nadenken (en googelen), snapte ik het weer.

Twee sokken tegelijk

Na het opnemen van alle steken zag het er zo uit:

Twee sokken hiel

Er staan erg veel steken op de ene helft van de rondbreinaald. Dat was wel even lastig, maar zodra ik wat steken geminderd had, werd het alweer makkelijker te hanteren.

Ook nog even een foto van de andere kant:

Twee sokken hiel

En toen waren ze opeens ook al vrij vlot klaar! En ze zijn echt heel mooi gelijk geworden. Dat is het handige van twee sokken tegelijk breien. Dan denk je niet: ‘Wat had ik ook alweer precies gedaan toen ik de eerste breide…?’ En omdat je met twee bollen breit, kan je met het opzetten van de steken zorgen dat je op precies hetzelfde stuk van de bol begint, zodat de strepen ook mooi gelijk lopen (bij een effen kleur maakt dat natuurlijk geen barst uit).

Best goed gelukt dus, vind ik zelf!

Gebreide gestreepte sokken

Gestreepte sokken breien
Dat waren mijn projectjes van de afgelopen tijd. Ik ben gelijk weer begonnen met een nieuw paar sokken op de rondbreinaald. Ten eerste omdat ik de smaak nu te pakken heb om twee sokken tegelijk te maken. En ten tweede omdat ik nogal veel sokkenwol verzameld heb in de loop der jaren en ik nu toch echt eens een gat in mijn voorraad moet slaan. Maar eigenlijk doe ik dat ook vooral zodat ik dan van mezelf weer nieuwe kleurtjes sokkenwol mag kopen…

5 thoughts on “Gehaakte babydeken en gebreide sokken

 1. Sinds kort ben ik ook met sokken breien bezig, dus bij dezen mijn welgemeende complimenten voor je goed geslaagde sokken!
  Ik wens je een spetterend 2016, voor jou en al je dierbaren.
  Lieve groet

  1. Dank je wel! En ook jou een mooi, gezond en gelukkig 2016 toegewenst!
   Wat leuk dat jij ook sokken breit! Wil het een beetje lukken?

 2. Leuk, sokken breien, dat doe ik ook zo graag. De tip van de rondbreinaald wil ik ook eens proberen, en die kabeldochter daar ben ik jaloers op 🙂 (hoe ik hier kom? Dankzij de tag ‘sokken’)

Leave a Reply

Your email address will not be published.