BreienDIYHandwerken

Tutorial: twee sokken tegelijk breien op één rondbreinaald – deel 1

Twee sokken tegelijk breien op één rondbreinaald was lange tijd een mysterie voor mij. Iets waar ik van gehoord had, maar waarvan ik me niet kon voorstellen hoe dat nou werkte. Ik had überhaupt nog nooit met een rondbreinaald gewerkt, dus twee sokken tegelijk breien leek me maar ingewikkeld. Maar het bleef wel knagen, want het leek me ook interessant.

De eerste stap was leren breien met een rondbreinaald. En dat viel me reuze mee! Het was even wennen natuurlijk, maar het ging verder aardig goed. De tweede stap was het breien van twee sokken tegelijk, want dat moest toch wel geweldig handig zijn. Gelukkig kon ik al sokken breien, dus dat scheelde een hoop.

Het mooie aan twee sokken tegelijk breien is dat, als je klaar bent, je ook écht klaar bent. Ze zijn gewoon tegelijk af. Want dat je eerste sok af is, is leuk. Maar dan moet je aan die tweede beginnen en dat kost sommige mensen dan toch moeite. Want stiekem zijn ze dan alweer verveeld en willen ze weer aan een heel ander project beginnen.

Een tweede voordeel is dat je sokken mooi gelijk worden met deze methode. Geen gedoe meer met bijhouden wat je doet. Je hoeft niet meer te meten of de boord en de voet van de tweede sok wel net zo lang zijn als van de eerste.

Het voordeel van een rondbreinaald ten opzichte van 4 (of soms zelfs 5) sokkennaalden, is dat je veel minder gedoe hebt. Ja, in het begin is het even een gepruts om alle steken goed op de naald te krijgen. Helemaal omdat je met 2 bollen wol werkt en dat kan soms een beetje door de war raken. Maar je hebt tenminste niet al die naalden die alle kanten opgaan en in je oog komen en zo. Bovendien vind ik een rondbreinaald wat overzichtelijker. Gewoon het aantal steken mooi door de helft en over de ene helft ga je de hiel en de onderkant van de sok breien en over de andere helft de voorvoet. Dat is ook makkelijker als je een patroontje in je sok wilt. Je steken en je patroontje in tweeën delen is immers makkelijker dan in drieën.

Info vooraf

Ik ga ervan uit dat je de basisprincipes van het breien van een sok al kent.

Normaal gesproken brei ik met de draad in mijn rechterhand. Als ik de rondbreinaald gebruik, is dat voor mij fysiek gewoon onmogelijk. Ik heb geoefend en filmpjes op YouTube gekeken, maar ik kan het gewoon niet. Normaal gesproken gebruik ik lange naalden en de rechter heb ik dan onder mijn oksel, zodat ik die naald gewoon los kan laten om de draad om te slaan. Maar met een rondbreinaald werkt dat natuurlijk niet zo. Want als ik de naald loslaat met mijn rechterhand, tja, dan hangt dat breiwerk daar te hangen. Dan kan ik niet sturen. Onhandig. Werkt niet. En ik kan niet die beweging maken waarbij ik met mijn rechterhand én de naaldpunt vasthoud én de draad om de naald heen sla. Ik kijk nog steeds vol verbazing naar filmpjes van breisters die dat op de een of andere manier wel kunnen. Die in een razend tempo breien en op een magische wijze wisselen tussen recht en averecht. Ik snap er niks van. Vandaar dat ik me maar aangepast heb door de draad in mijn linkerhand te houden. Het is even oefenen, maar het scheelt een hoop gedoe.

Kijk vooral wat je zelf handig vindt. Deze tutorial gaat over twee sokken tegelijk breien en niet zo zeer over de techniek van hoe je met een rondbreinaald breit. Check filmpjes op internet, oefen beide methodes en je komt er snel genoeg achter wat voor jou het beste werkt.

Verder maakt deze methode gebruik van de zogenaamde ‘magic loop’. Ook hierover staat genoeg op het internet, maar ik zal proberen het in deze tutorial zo goed mogelijk uit te leggen.

Het opzetten van de steken

Eerst zet je de helft van de steken van de eerste sok op met je eerste bol wol.

Deze steken schuif je op de kabel. Vervolgens pak je je tweede bol wol. Je zet nu álle steken van de tweede sok op.

twee sokken tegelijk breien op een rondbreinaald

Nu komt de magic loop alvast om de hoek kijken. Pak de kabel van je rondbreinaald vast in het midden van de opgezette steken van de tweede sok.

twee sokken tegelijk breien op een rondbreinaald

Klap de kabel dubbel en schuif de steken een stukje in de richting van je naaldpunten. Nu heb je een lus gecreëerd. Dat is dus je magic loop.

 

Daarna ga je verder met je eerste sok. Zet de andere helft van de steken op. Dat is even een gepruts, want je wilt niet zo’n lange ‘tussenlus’ hebben tussen de twee gedeeltes van je sok. Probeer het dus een beetje strak aan te trekken. Maar ook weer niet zó strak dat de steken die je in het begin hebt opgezet, helemaal strak om de kabel zitten, want dan krijg je ze moeilijk weer op je naald geschoven. En de eerste toer is altijd al lastig genoeg. Het handigst is om de steken op de naaldpunt te schuiven en dan op de andere naaldpunt de tweede helft van de steken op te zetten.

Sokken breien rondbreinaald

Uiteindelijk heb je alle steken net zo op je rondbreinaald zitten als op onderstaande foto.

twee sokken tegelijk breien op een rondbreinaald

Het is essentieel bij de magic loop dat je je breiwerk zo neerlegt dat de naaldpunten naar rechts wijzen. De draad komt altijd vanaf de achterste naald.

twee sokken tegelijk breien op een rondbreinaald

De volgende stap is dat je in het rond gaat breien (zorg ervoor dat de steken niet verdraaid op de naald zitten). De steken van je eerste sok zitten op de naaldpunten (die dus naar rechts wijzen). Je pakt met je rechterhand de achterste naald (waar dus de draad ook vandaan komt) en die trek je naar rechts, zodat alle steken op de kabel schuiven en je dus een lege naaldpunt in je hand heb, waar je nu mee kunt gaan breien.

twee sokken tegelijk breien op een rondbreinaald

Nu brei je de steken van de eerste sok zodat ze op de lege naald terecht komen. Zorg ook hier weer dat je de eerste steek stevig aantrekt om een al te groot gat te voorkomen. Ik heb zelf áltijd dat ik de eerste paar toeren denk dat er een enorm gat ontstaat op de plek waar ik de cirkel gesloten heb. Maar als ik eenmaal een stukje op weg ben, zie je er niks meer van. Dus schrik niet als je toch wat ruimte ziet tussen de steken. Het komt goed.

Als je de eerste helft van de eerste toer van de eerste sok gebreid hebt, moet je overschakelen naar je tweede bol wol. Schuif de steken van je tweede sok naar de naaldpunt. De tweede sok heb je dus in je linkerhand en de eerste sok heb je in je rechterhand. Het voelt een beetje gek dat de steken van je tweede sok op dezelfde naald terechtkomen als de eerste sok, maar het hoort echt zo. 😉

twee sokken tegelijk breien op een rondbreinaald

Nu heb je de eerste helft van de toer af. Alle steken zijn naar de rechterkant gegaan.  Schuif alles een beetje recht en haal indien nodig je twee bollen garen uit de war. Nu moet je weer terug naar de beginpositie van de magic loop. Dus leg je werk zó neer dat de naaldpunten weer naar rechts wijzen en dat de draad weer vanaf de achterste naald komt.

twee sokken tegelijk breien op een rondbreinaald

Vervolgens doe je precies hetzelfde wat je ook met de eerste helft van de steken hebt gedaan. Dus: pak de achterste naald (waar de draad vandaan komt) en trek hem naar rechts zodat de steken weer op de kabel schuiven. Dan ga je met die lege naaldpunt verder met de tweede helft van beide sokken.

Nu heb je je eerste toer af! Zo ga je gewoon net zo lang door tot je de boord van je sok lang genoeg vindt.

Lees hier deel 2 van de tutorial.

 

Superhandige tutorial over hoe je twee sokken tegelijk breit.

33 thoughts on “Tutorial: twee sokken tegelijk breien op één rondbreinaald – deel 1

 1. Hallo Helma
  Je uitleg van hoe te breien met 2 sokken tegelijk was voor mij heel erg duidelijk. Had het nog nooit gedaan en had het de eerste keer al goed. Ook de fotos zijn erg duidelijk. Dank je wel.

  1. Hoi Monique!
   Bedankt voor je compliment! Fijn dat het gelijk goed ging! Veel breiplezier! 🙂

  2. ben de eerste keer bezig met die rondbreinaald maar ik blijf 2 aparte stukken houden van sokken,een sok is toch dicht in doorsnee???dus zie ik dat voor me dat de sok een naad krijgt???

   1. Hoi!
    Nee, dat is niet de bedoeling. De sokken worden helemaal in het rond gebreid en hebben dus geen naad.
    Na de zevende en de achtste foto in de tutorial leg ik uit hoe je begint met breien.

    Als je alle steken hebt opgezet, leg je je breiwerk zo neer dat de naalden naar rechts wijzen. Het is belangrijk dat de draad waarmee je breit van de achterste naald komt. Je pakt de achterste naald en trekt hem als het ware uit je breiwerk, zodat de steken op de kabel glijden. Met die achterste naald, brei je de steken die op de voorste naald staan. Zodra je de eerste steek van de voorste naald breit, sluit je direct de cirkel.

    Ik hoop dat het je gaat lukken! Laat je het even weten?

    1. hoi Helma,dankje voor jouw snelle reactie,ik wist haast wel dat er iets niet goed ging maar WAT…….dat wist ik dus niet……had immers nog nooit met een rondbreinaald een steek opgezet laat staan gebreid……..zal me benieuwen hoe nu verder te gaan…….nogmaals bedankt voor je reactie

    2. Hoi Helma……meerdere keren geprobeerd en ook uitgehaald,het wil niet lukken dus houd ik het voor gezien na mislukte opzetten en stukje gebreid te hebben en ga ik met 4 pennen maar verder dan maar sok voor sok……..geluk voor diegene die het wel lukt……

 2. Superuitleg.
  Ik ga het ook proberen. Het helpt misschien als je de begindraad uit het midden van de bol haalt? Dan blijven de bollen rustig liggen?
  groeten
  Frederika

  1. Hoi Frederika,
   Ja, de draad uit het midden halen wil nog wel eens helpen. Maar ik vind het soms wel lastig, omdat de draad uit het midden bij mij juist wel eens in de knoop raakt. Dus vandaar dat ik de draad meestal van de buitenkant haal.
   Veel succes met je sokken!

  2. uit het midden de draad halen doe ik altijd …..
   maar dat is ook alles…..de eerste opzet gaat goed,de volgende hele opzet lukt ook dat de laatste opzet van de eerste sok begint het al moeilijker te worden…..

   1. je kan ook gewoon opzetten en eerst 2 naalden breien en dan met behulp van naalden zonder knop je sokken zo op de naalden zetten als in deze tutorial

 3. Geweldige uitleg helma,ik ga het vanavond gelijk uitproberen!
  Vriendelijke groeten van irma

 4. Omdat ik twee mouwen tegelijk wil breien even gezocht hoe je dan moet werken op de rondbreinaalden en jou duidelijke site gevonden. Dank je wel voor de goede uitleg. Als ik weer een nieuw paar sokken op ga zetten kom ik nog eens kijken hoe het met de hak gaat. Dank je wel Helma.

   1. heb hier een kabel van 40 cm en heb alles weer uitgehaald…….opzetten lukt goed maar dan het breien van de ene sok naar de andere…….poeh….en dan weer verder blijkt dat ik 1 gedeelte niet eens gebreid heb…..op de foto’s zie ik ook de naalden niet uit elkaar liggen maar bij elkaar…..misschien dat het hem daarinligt…..mijn beeldvorming is niet juist….

 5. Wat een geweldig duidelijke omschrijving. Dank je wel! Net halverwege een nieuwe (1e) sok, maar na dit paar ga ik direct met jouw ‘ recept’ aan de slag 🙂

 6. Ik ben begonnen, maar bij het opzetten van het tweede deel van de steken van de eerste sok, weet ik ineens niet meer hoe ik steken moet opzetten… Hmmm .. nog tips?? je uitleg is verder super duidelijk!
  Morgenochtend verder proberen bij daglicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.