BreienDIYHandwerken

Tutorial: twee sokken tegelijk breien op één rondbreinaald – deel 2

Lees hier deel 1 van de tutorial over twee sokken tegelijk breien op een rondbreinaald.

Een van de moeilijkste dingen aan twee sokken tegelijk breien, vond ik het opzetten van de steken. Vandaar dat dat een lang bericht is geworden. Het tweede deel van de tutorial is wat beknopter.

De hiel

We gaan nu verder met het breien van de hiel. Ik ga niet helemaal uitleggen hoe je een hiel breit, want zoals ik in deel 1 al zei, ga ik ervan uit dat je de basisprincipes van het sokken breien onder de knie hebt.

Ik heb in dit paar sokken de zogenaamde short row heel gebreid (volgens deze methode), maar eigenlijk maakt het niet uit wat voor soort hiel je kiest, want het principe blijft gelijk. Wat essentieel is bij twee sokken tegelijk breien, is dat je nu niet steeds verder breit over de steken van de beide sokken, maar dat je eerst de hiel van sok 1 helemaal afmaakt. Je gaat nu dus gewoon heen en weer breien over de helft van de steken van je eerste sok en je breit dus niet meer in de rondte. Brei de hiel zoals je normaal gesproken ook zou doen.

Als je eerste hiel helemaal af is, heb je iets wat er ongeveer zo uitziet als op de onderstaande foto.

twee sokken tegelijk hiel
Zoals gezegd is dit de short row heel. Als je een hollandse hiel breit, ziet het plaatje er wat anders uit en werkt het ook iets anders:

twee sokken breien op een rondbreinaald
Je ziet op de foto hierboven dat ik beide hielflapjes al af heb. Bij de Hollandse hiel moet je na het maken van de hielflap, steken opnemen om weer in het rond te kunnen gaan breien voor de voet. Als je twee sokken tegelijk breit, neem je na het breien van de eerste hielflap wel al gelijk de steken op aan de linkerkant (met goede kant van het werk naar je toe) van de hielflap. Als je dit gedaan hebt bij de eerste sok, brei je de hele hielflap van de tweede sok en neem je daar ook de steken aan de linkerkant op.

Daarna brei je de steken van de bovenkant van de beide sokken. Je bent daardoor weer aanbeland bij sok nummer 1. Je gaat nu de steken aan de rechterkant van de hielflap opnemen. Daarna brei je de overige steken van de hiel. Vervolgens neem je de steken op aan de rechterkant van sok 2. Verdeel uiteindelijk de steken zó over je kabel dat alle steken van de hiel aan de ene kant zitten (dat zijn er heel veel) en de steken van de bovenkant van de sok aan de andere kant. Dat ziet er zo uit:

 

Twee sokken tegelijk breien
Na de Hollandse hiel ga je nu minderen voor de voet.

Bij de short row heel werkt het allemaal wat makkelijker. Je breit gewoon eerst de ene hiel en daarna de andere. Op de onderstaande foto zie je dat je met deze hiel veel minder steken op je naald hebt staan, namelijk precies evenveel als waar je mee begonnen was.

short row heel twee sokken tegelijk

Kortom, de Hollandse hiel kan prima als je twee sokken tegelijk maakt, maar het is wat meer werk en het is iets ingewikkelder. De short row heel heeft mijn voorkeur, omdat je hierbij geen steken meer hoeft op te nemen, waardoor deze hiel heel snel klaar is. Je kunt gelijk verder met in het rond breien. Bij het breien van twee sokken tegelijk vind ik dat een stuk overzichtelijker. En het ziet er ook nog eens leuk uit, wat ook niet geheel onbelangrijk is natuurlijk.

Na de hiel brei je de voet van de sok zoals je gewend bent.

twee sokken tegelijk breien
Als je bij de teen aangekomen bent, kun je gewoon gaan minderen zoals je normaal gesproken ook doet.

Twee sokken tegeijk breien
Je hecht de sokken één voor één af (dat doe ik altijd zo) en dan ben je klaar!

Tutorial 6
Tutorial 7
Als jullie vragen hebben over deze methode van breien, dan hoor ik het heel graag! Dit is mijn eerste tutorial, dus als er onduidelijkheden zijn, laat het dan ook alsjeblieft weten!

Heel veel succes met breien!

Superhandige tutorial over hoe je twee sokken tegelijk breit.

15 thoughts on “Tutorial: twee sokken tegelijk breien op één rondbreinaald – deel 2

 1. ik brei toe up sokken( van teen naar boord). Hoe doe je dat op een rondbreinaald met 2 sokken tegelijk Heel erg bedankt.

  1. Hoi! Bedankt voor je reactie! Het is denk ik een beetje moeilijk uit te leggen in het kort. Ik zal eens kijken of ik binnenkort tijd heb om daar ook een uitleg van te maken!

   1. Inde short row heel tutorial zegt de breister dat het niet uitmaakt of je van teen naar boord of andersom breit. Ik ga de short row heel bij de volgende sokken uitproberen en ben een verven twee sokken tegelijk breister. No more lonely socks!

    1. Ja, fijn hè, dat je deze hiel gewoon altijd kan gebruiken. Ik heb al eens van teen naar boord gebreid en dat ging prima met de hiel.

     Heel veel succes!

 2. Hallo Helma,
  De kunst van 2 sokken op 1 rondbreinaald heb ik reeds lange tijd onder de knie.
  Een compliment voor het uitleggen hiervan, voor vele een uitkomst.
  Toch heb ik nog een vraag en misschien weet jij hier een antwoord op en wel deze:
  Ik wil de ondervoet met een andere kleur breien (de kleur van het boord, boemeranghiel en de teen).
  Hoe kan ik dit het beste aanpakken met het rondbreinaald systeem?

  Alvast dank voor je moeite.
  Groetjes Johanna

  1. Hoi Johanna! Bedankt voor je compliment!
   Eerlijk gezegd weet ik niet hoe je alleen de ondervoet een andere kleur geeft, of dat nou met een rondbreinaald is of met gewone sokkennaalden… Sorry!

 3. Hallo Helma, wat een duidelijke uitleg. Prachtig. Je geeft aan het eind aan hoe je de steken bij de tenen afhecht, maar dat opent mijn computer niet, zou je mij kunnen uitleggen hoe je de steken afhecht? Groetjes Nelian

 4. Hoi Nelian!
  Bedankt voor je compliment!
  Vreemd dat de link niet niet doet. Bij mij doet hij het wel. Hier is een filmpje dat het ook duidelijk laat zien: https://www.youtube.com/watch?v=eFHXnvfmoBE
  Het is wel in het Engels, maar je kan erg goed zien hoe ze het doet.
  Veel succes! Laat je weten of het lukt?
  Groeten,
  Helma

 5. Bedankt voor deze tutorial! Ik kan wel sokkenbreien, maar ga het nu eens op deze manier proberen. Ik zit namelijk ook altijd met het tweedesok-syndroom 😉

  1. Graag gedaan, Klaasje! Heel veel succes en hopelijk heb je vanaf nu geen last meer van het syndroom. 😉

 6. Hallo Helma,
  Ik ben voor het eerst sokken op een rondbrei naald aan het breien en twee tegelijk volgens jou uitleg. Nu kan ik er maar niet uit komen hoe je een short row heel breit. Ik heb al verschillende filmpjes bekeken. Ik vraag mij ook af hoe lang ik de hiel en kleine hiel moet maken. In een gewoon patroon staat dat je de helft van de steken moet nemen daar de hiel flap van breien en de kleine hiel het midden op zoeken en dan twee steken tot voor bij het breien, dit is dan een Hollandse hiel volgens de beschrijving. Maar de short row heel weet ik niet.
  Kan jij mij helpen?

  1. Hoi Uke!
   Met de short row heel brei je verkorte toeren over de helft van het totale aantal steken van je sok. Je breit dan niet meer rond, maar heen en weer. Dus stel dat ik 64 steken heb opgezet voor mijn sok, dan brei ik de hiel over 32 steken. In gedachten maak ik dan een verdeling voor hoe ik de hiel ga breien. Ik deel het aantal steken meestal door 3, maar bij 32 lukt dat niet helemaal. Dan maak ik er deze verdeling van: 10/12/10. Dit hou ik in gedachten tijdens het breien van de short rows (verkorte toeren). Bij de verkorte toeren maak je de toeren namelijk niet helemaal af, maar laat je steeds 1 steek aan het eind over. Ik zorg dan dat ik zowel links als rechts 10 ongebreide steken overhoud en in het middenstuk blijven er dan 12 steken over (10/12/10).

   Hoe het in de praktijk werkt:
   Je breit eerst een toer recht, maar je maakt niet de hele toer af: je laat de laatste steek ongebreid op de linkernaald staan. Je keert en breit averecht terug. Ook dan brei je de laatste steek niet. Dit doe je steeds totdat je zowel links als rechts 10 ongebreide steken over hebt gehouden. Het middenstuk bestaat nu uit 12 steken.

   Dan ga je de ongebreide steken weer meebreien. Je begint weer met een rechte toer. Je breit alle steken totdat je bij de steken komt die je steeds hebt laten staan. Je haalt twee steken recht af en breit ze samen (ook wel: ‘ssk’, of ‘slip slip knit’). Je mindert nu een steek. Dit moet je weer compenseren door een steek bij te maken. Hoe je dat het mooiste doet, wordt in dit filmpje heel duidelijk uitgelegd: https://www.youtube.com/watch?v=1GdV4S2Ev-I. Daarna keer je en brei je averecht terug tot je weer bij de steken komt die je hebt laten staan. Je breit twee steken averecht samen en neemt weer een steek op om de mindering te compenseren. Dit doe je steeds totdat je bij het eind bent.

   Het filmpje dat ik net noemde, legt heel duidelijk uit hoe je deze hiel breit. Daarmee is het waarschijnlijk makkelijker te begrijpen dan wanneer ik het in woorden uit moet leggen. 😉 Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb kunnen helpen! Laat je weten of het lukt?

Leave a Reply

Your email address will not be published.