BreienDIYHandwerken

Zeven redenen waarom ik met rondbreinaalden brei

Lange tijd heb ik me afgevraagd wat nou precies het nut was van rondbreinaalden. Ik kocht eens een simpel ding bij de Wibra om te testen hoe dat ging, om vervolgens zeer gefrustreerd het geval in de hoek te gooien. Ik kon er niks mee en heb er nooit meer naar gekeken.

Later, toen ik ontdekte dat er een mogelijkheid was om twee sokken tegelijk te breien op een rondbreinaald, was ik toch best gefascineerd door het fenomeen. Ik brei immers graag sokken. Ik kocht een fatsoenlijke rondbreinaald en ging me er eens écht in verdiepen. Toen zag ik pas in hoe handig het is. Ik heb wel flink moeten oefenen en heb aardig wat zitten schelden, maar uiteindelijk bevalt het nu heel goed. Ik brei nooit meer sokken op vier losse naalden. Dat ging altijd prima hoor, ik heb het jaren zo gedaan, maar ze zwabberen wel steeds in de weg als je breit. Daar heb ik nu geen last meer van.

Voor de twijfelaars onder ons heb ik even op een rijtje gezet waarom rondbreinaalden zo handig zijn.

Je breiwerk past altijd

Of je nu een klein of een groot breiwerk hebt, het past altijd op je rondbreinaald. Met name bij projecten die steeds breder worden (sjaals en omslagdoeken), zijn rondbreinaalden superhandig.  Op gewone naalden wordt het juist erg proppen. Bij de breinaalden die ik gebruik (KnitPro), kun je de naaldpunten losschroeven van de kabel en de kabel verlengen door middel van verbindingsstukjes. Je kunt dus heel grote lappen breien zonder dat je achteraf verschillende delen aan elkaar moet zetten.

Dat is ook gelijk het tweede voordeel:

Verwisselbare naaldpunten

Zoals ik net al schreef, kun je bij de betere sets de naaldpunten loshalen van de kabel. Dat is echt superhandig. Je hebt een paar kabels van verschillende lengtes nodig, verbindingsstukjes om je kabels te verlengen, en je hebt van elke dikte maar één setje naaldpunten nodig. Je kan het allemaal verwisselen. Dus als ik twee projecten heb liggen waarvoor ik dezelfde naaldpunten nodig heb, dan schroef ik ze los van de ene kabel en doe ik er dopjes op zodat het breiwerk niet van de kabel afglijdt. Vervolgens gebruik ik die naaldpunten bij het project waar ik op dat moment aan wil werken. Je hoeft dus geen rechte breinaalden te hebben van allerlei lengtes en je hoeft niks dubbel te hebben. Want als je een setje rechte naalden in gebruik hebt, haal je niet zo maar even het breiwerk eraf om met diezelfde naalden verder te gaan werken aan een ander project. Dan pak je een ander setje. Dat hoeft met rondbreinaalden niet meer. Je hebt dus minder spullen nodig en dat scheelt geld. En van dat overgebleven geld kan je dan weer meer garen kopen.

Gewicht

Bij gewone breinaalden verplaats je je breiwerk steeds van links naar rechts en weer terug. Als je een groot breiproject hebt, kan het dan best veel gewicht zijn dat je steeds aan één kant hebt hangen. Bij rondbreinaalden leg je je breiwerk gewoon in je schoot en heb je dus veel minder last van het gewicht.

Ergonomie

Als je met rechte breinaalden breit, heb je meestal de draad in je rechterhand. Ik tenminste wel en dat is ook hoe de meeste mensen het leren. Bij het omslaan van de draad om de naald moet je dan een vrij grote beweging maken met je rechterhand. Als ik met rondbreinaalden brei, heb ik de draad in mijn linkerhand. De bewegingen die je dan moet maken, zijn veel kleiner. Vooral als je lang achter elkaar breit, maakt het best verschil. Ik merk dat ik veel minder snel pijnlijke handen heb. Ja, in het begin is het ontzettend wennen om de draad in de andere hand te houden, maar uiteindelijk werkt het veel fijner.

Verder moest ik met die lange naalden altijd een goede houding zien te vinden op de bank. Ik heb, als ik twee rechte breinaalden gebruik, altijd de rechter naald onder mijn oksel zodat ik de naald los kan laten om de draad om te slaan. Maar ik had er nogal eens last van dat de naald dan steeds verder naar achter schoof waardoor ik een nogal krampachtige houding aannam. Met rondbreinaalden heb ik niks meer onder mijn oksel. Het maakt dus niet uit hoe ik zit. Ik zou zelfs liggend kunnen breien als ik dat zou willen. En ik heb na een lange breisessie geen last meer van mijn nek, schouders en rug.

Meer mogelijkheden

Met rondbreinaalden kun je meer dan met twee standaard breinaalden. Je kunt er uiteraard mee rondbreien, maar je kunt ook ‘plat’ breien. Verder kun je dus makkelijk twee sokken tegelijk maken. Je kunt een trui van boven naar beneden breien en hem passen terwijl je hem maakt. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld vestjes. Je kunt kledingstukken in één stuk breien. Dat betekent dat je niet nog alles in elkaar moet zetten. Bovendien heb je geen naden meer die je netjes moet afwerken (daar heb ik zo’n hekel aan).

Veel patronen op het internet (met name Engelstalige patronen) gaan uit van rondbreinaalden. Dat soort dingen kunnen soms ook wel op gewone breinaalden gemaakt worden, maar dat kan dan toch best lastig zijn. Als je eenmaal met de rondbreinaald overweg kunt, gaat er een wereld aan patronen voor je open en heb je veel meer keus.

Gevaar

Gewone breinaalden zijn vaak nogal lang. En ze zijn steeds in beweging, dus voor je het weet steek je iemands oog uit. Vooral met het breien van sokken heb ik nogal eens een breipen tegen m’n bril gehad. Met de rondbreinaald zit ik veel minder met mijn ellebogen te zwaaien, dus dat is voor de persoon naast me ook wel prettig. Ik heb minder ruimte nodig dan voorheen.

Snelheid

Rondbreien gaat sneller op de rondbreinaald. Vooral bij sokken merk ik het. Je hoeft niet drie keer van naald te wisselen voordat je een toer gebreid hebt. Je schuift de steken gewoon door.


Kortom, rondbreinaalden hebben voor mij zo veel voordelen dat ik eigenlijk al tijden geen rechte naalden meer gebruikt heb. Wat zijn jullie ervaringen? Vinden jullie het ook zo handig of gebruiken jullie de rechte en willen jullie nooit meer anders?

 

4 thoughts on “Zeven redenen waarom ik met rondbreinaalden brei

 1. Beste Helma, leuk bericht wat je schrijft over de rondbreinaalden. Ik heb je tuturial gevolgd over de sokken. Ik ben benieuwd hoe je je draad vasthoud metlinks en hoe het breien dan gaat. Heb je daar ook een tutorial van? Groet Martha

  1. Hoi Martha,
   Bedankt voor je bericht. Leuk dat je met de tutorial bezig bent geweest! Ik ben zeker van van plan om nog een tutorial te maken over de techniek van breien met een rondbreinaald. Het vergt alleen wel aardig wat tijd. Dus het is nog even de vraag wanneer het online gaat komen. 😉 Ik zou zeggen, hou de site in de gaten!
   Groeten,
   Helma

 2. Beste Helma
  Hoewel ik benieuwd ben naar je gezicht, zou je voor de steun van je fan ook naar andervrouws intructiefilmpje kunnen verwijzen op bijv youtube of garnstudio.
  Ik ben ook fan geworden van rondbreinaalden. Je neemt het ook gemakkelijk mee in een handtas in de trein of als je in wachtkamer moet zitten
  (handig bij het irritante boorden breien)

  1. Hoi Truus,
   Dat is zeker handig om te doen. Ik zal binnenkort even kijken welke instructiefilmpjes goed zijn.
   Helma

Leave a Reply

Your email address will not be published.